Életmódváltás kívül-belül #1

Hogy mit is jelent ez? Röviden összefoglalva annyit, hogy ha elkezdesz foglalkozni magaddal, a saját testi és lelki egészségeddel, sokkal fogékonyabbá válsz arra, hogy törődj a környezeteddel is.
Nekünk akkor vált az életünk részévé a környezettudatosság is, amikor igyekeztünk egészségesebben étkezni és élni. Elkezdtünk megint rendszeresen sportolni, rengeteg diétát és életmódváltási tanácsot próbáltunk ki, sokszor el is vesztünk a gyakran egymásnak ellentmondó információk között. Egy idő után a családtagjaink sem tudták már követni éppen milyen hóbort szerint mit nem eszünk. Közel négy év próbálkozás, kísérletezés után azt mondhatjuk, kezdtük tényleg megtalálni azt a testi és lelki állapotot, amiben jól érezzük magunkat, és amitől teljesebb az életünk.

Próbálkozásaink során szembesültünk azzal, mennyi szemét van körülöttünk, a tányérunkat is beleértve.

Gondoljunk csak bele, ha egy csoki szelet helyett mondjuk egy almát eszünk tízóraira, akkor nem csak az egészségünket óvjuk, hanem az általunk termelt szemét mennyiségét is csökkentjük. Kis lépésekkel is sokat tehetünk önmagunkért és a világunkért egyaránt. Gyors és szembetűnő változás, hogy a bevásárlókosárban már túlnyomórészt zöldség-gyümölcs van bevásárló zsákokban, sajtok és teljes kiőrlésű vagy magvas pékáru, bio tej, chia mag, a korábbi chips, keksz, majonéz, virsli helyett. Gyakran smoothie-t viszünk magunkkal kulacsban, hogy edzés előtt feltöltsön energiával és vitaminokkal, valamint újrahasználható csomagolásban szendvicset, hogy ne útközben a metró aluljáróban vegyünk kétes minőségű péksütit. Ezek pedig nem jelentenek nagy erőfeszítést, de látványos a változás kívül-belül.

Ahogy pedig az ember odafigyel arra, hogy mit eszik, arra is kezd figyelni mivel fürdik, mos, takarít, és ma már szerencsére egyre inkább vannak környezetbarát alternatívák. Igyekszünk beépíteni a hétköznapjainkba azokat a megoldásokat, amelyek számunkra elfogadhatók, mint például a mosható sminklemosó korong, vagy a tusfürdő helyett a szappan használata. Igazán nem nagy kompromisszum, sőt. Szerencsére, úgy látom, az emberek is egyre inkább nyitottak, érdeklődők. Ha már ennyit változtatunk, tényleg sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért, lépésről lépésre.

Milyen út vezetett idáig és milyen kihívásokkal, új ötletekkel találkoztunk nap, mint nap? Ezekről is lesz szó a további bejegyzésekben…