Életmódváltás kívül-belül #1

Hogy mit is jelent ez nekem? Röviden összefoglalva annyit, hogy ha elkezdesz foglalkozni magaddal, a saját testi és lelki egészségeddel, sokkal fogékonyabbá válsz arra, hogy törődj a környezeteddel.

Személy szerint nekem akkor vált az életem részévé a környezettudatosság, mikor igyekeztem egészségesebben étkezni és élni. Elkezdtem megint rendszeresen sportolni, rengeteg diétát és életmódváltási tanácsot próbáltam ki, sokszor el is vesztem a gyakran egymásnak ellentmondó információk között. Egy idő után a családtagjaim se tudták már követni éppen milyen hóbort szerint mit nem eszem. Közel négy év próbálkozás, kísérletezés után azt mondhatom, kezdem tényleg megtalálni azt a testi és lelki állapotot, amiben jól érzem magam, és amitől teljesebb az életem.

Próbálkozásaim során szembesültem azzal, mennyi szemét van körülöttem, a tányéromat is beleértve.

Gondoljunk csak bele, ha egy csoki szelet helyett mondjuk egy almát eszünk tízóraira, akkor nem csak az egészségünket óvjuk, hanem az általunk termelt szemét mennyiségét is csökkentjük. Kis lépésekkel is sokat tehetünk önmagunkért és a világunkért egyaránt. Amin én leginkább érzem ezt a változást az az, hogy a bevásárlókosárban már túlnyomórészt zöldség-gyümölcs van vászonzsákokban, sajtok és teljes kiőrlésű vagy magvas pékáru, bio tej, chia mag a korábbi chips, keksz, majonéz, virsli helyett. Minden reggel smoothie-t viszek magammal kulacsban, hogy edzés előtt feltöltsön energiával és vitaminokkal, valamint méhviaszos kendőbe csomagolt szendvicset, hogy ne útközben a metró aluljáróban vegyek kétes minőségű péksütit. Ezek pedig nem jelentenek nagy erőfeszítést, de látványos a változás kívül-belül.

Ahogy pedig az ember odafigyel arra, hogy mit eszik, arra is kezd figyelni mivel fürdik, mos, takarít és ma már szerencsére egyre inkább vannak környezetbarát alternatívák. Nem mondom, hogy a zero waste az elfogadható csak, én sem élek eszerint teljesen, de igyekszem beépíteni a hétköznapjaimba azokat a megoldásokat, amelyek számomra elfogadhatók, mint például a mosható sminklemosó korong, vagy a tusfürdő helyett a szappan használata. Igazán nem nagy kompromisszum, sőt. Szerencsére úgy látom az emberek is egyre inkább nyitottak, érdeklődők. Ha már ennyit változtatunk, tényleg sokat tehetünk magunkért és a környezetünkért.

Milyen út vezetett idáig és milyen kihívásokkal, új ötletekkel találkozom nap, mint nap? Ezekről lesz szó a további bejegyzésekben…