Fogalomtár

A környezetvédelem, a környezettudatosság magával hoz sok új kifejezést, amit korábban nem ismertünk, de mára fontos, hogy ezek jelentésével tisztában legyünk. Sok a pontatlanul használt szakkifejezés, terméktulajdonság.

A fogalomtárban végig fogjuk venni a leggyakrabban előfordulókat.

Zero waste életmód(ra törekvés)

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Bea Johnson a zero waste életmód nagykövete, legismertebb nemzetközi képviselője.

Könyve, a Zero waste otthon sokunknak adhat segítséget a zero waste életmódra való törekvéseinhez.

Bea könyvében öt lépésben írja le a hulladékmentes életmód alapelveit:

Utasítsd vissza azt, amire nincs szükséged!

Csökkentsd, amire nincs szükséged, és amit nem tudsz visszautasítani!

Használd fel újra, amit nem tudsz visszautasítani vagy csökkenteni!

Hasznosítsd újra (amit nem tudsz visszautasítani, csökkenteni vagy újra felhasználni)!

Komposztáld a maradékot!

A hulladékmentes életmódot elérni, és aszerint élni a mai kor emberének megvalósíthatatlannak tűnhet, és sokak számára az is marad. De hasonlóan a mondáshoz, miszerint a tökéletesség nem érhető el, de törekedni kell rá, kisebb és nagyobb lépésekkel, szokásaink megváltoztatásával, kis odafigyeléssel, önfegyelemmel, gondolkodással, alternatívák keresésével eredményeket érhetünk el saját háztartásunkban. Ha nagyon sokan megtesszük ez, talán van esélyünk, hogy ne fulladjunk bele a saját szemetünkbe világszerte...

PLA - politejsav

Sokszor találkozunk három betűs műanyag megnevezésekkel, amik hasonlóan hangzanak, de hatalmas különbség van közöttük. A PLA kiemelkedik társai közül.A PLA a Polylactic Acid rövidítése, ami magyarul politejsavot jelent. Biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, de növényekből állítják elő, ezért sokkal inkább környezetbarátabb a többi műanyagnál. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből - kukorica, rizs vagy búza - lehet előállítani tejsavas erjesztéssel és polikondenzációval. A PLA maga kristályos szerkezetű, rideg polimer, emiatt gyakran lágyítószert adagolnak hozzá. Egyszer használatos evőeszközt, poharat, tálcát, tálakat, virágcserepeket készítenek leginkább belőle.

Forrás: Wikipédia

Komposztálás

A komposztálódás egy olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer. A lezajló folyamat a biológiai oxidáció, valamint földlakó élőlények tevékenysége, mely a szerves anyagokat lebontja. A komposztálás a levegő oxigénjével történik, aerob folyamat. A komposztálással keletkező anyagok: széndioxid, valamint ásványi sók, melyek trágyaként használhatók. A folyamat során részben humusz is keletkezik.

Komposztnak nevezzük a komposztálásból származó, szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett. Egyébként más szerves anyag bomlási folyamatokban a bomlástermékek hasonló részét szintén humusznak nevezzük.

forrás: Wikipédia

PET, RPET

A hétköznapi szóhasználatban leginkább a "PET palack"-kal találkozhatunk. Ilyen műanyagban árulják a vizet és az üditők nagy részét. A PET a polietilén-tereftalát betűszója. Ez a fajta műanyag az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyag. Vegyjele: (C10H8O4)Környezetkímélési szempontból nagy jelentőségű lehet az RPET megjelenése, ami a PET palackok újrahasznosított változatát jelenti (Recycled-PET).

GOTS - Global Organic Textile Standard

A Global Organic Textile Standard (GOTS) leírása hamarosan magyarul is olvasható.

GOTS standard saját weboldalán angol nyelven megtalálható minden információ.

ABS

akrilnitril-butadién-sztirol összetételű műanyag, ami jól újrahasznosítható, ezért egyre gyakrabban találkozni olyan termékekkel, ahol ezt olvashatod: újrahasznosított ABS-ből készült.

Parafa

A parafa a magát regeneráló parafatölgyfa kérge. A legtartósabb szerves anyagok közé tartozik, amelyek stabilizálják a levegő hőmérsékletét és páratartalmát.

Ez egy nagyon rugalmas anyag, és egyszerű, természetes módon kell kezelni. Jó tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, így könnyen használható különféle anyagokkal kombinálva. Általában a parafaipart az egyik leginkább környezetbarát iparágnak tartják. A parafa 100%-ban természetes és biológiailag lebomló.

Bambusz

A bambusz az egyik leggyorsabban növekvő növény (fű), egy éven belül megújíthatja önmagát minimális vízigénnyel, valamint a növekedését elősegítő műtrágyák alkalmazása nélkül.

Mivel a bambusz kártevőkkel szembeni természetes ellenállással rendelkezik, termesztéséhez rovarirtószereket nem használnak. A bambusz megújuló erőforrás, erős és tartós. Több szén-dioxidot köt meg a levegőből és több oxigént szabadít fel, így javítja a levegő minőségét. A bambusz 100%-ban természetes és biológiailag lebomló.

Kender

A kender az egyik legrégebbi és leginkább környezetbarát textilszövet. A gyorsan növő kendernövény rostjaiból készül, amely kártevőkkel szembeni természetes ellenállóképességének köszönhetően műtrágyák és növényvédő szerek nélkül termeszthető.

Ez 100% -ban bioterméssé teszi - környezetbarát. A kenderszálak előállítási folyamata szintén fenntartható módon történik, emellett ezek a szerves szálak 100%-ban újrahasznosíthatók.

Juta

A juta egy hosszú, puha és fényes, a jutanövényből nyert rost, amelyből erős szálak fonhatók.

A juta rostjait zsákvászon, kötelek és csomagolóvásznak készítéséhez használják. A juta a pamut után a második leggyakrabban használt természetes textilszál a világon, és egyben az egyik legolcsóbb is. A juta teljesen természetes, növényi eredetű szál, biológiailag lebomló, és nem terheli a környezetet.

Organikus pamut

Az organikus pamut megegyezik a pamuttal azzal a különbséggel, hogy természetes módon, növényvédő szerek, gyomirtó szerek, műtrágyák vagy egyéb vegyszerek használata nélkül termesztik.

Annak érdekében, hogy biztosan meg lehessen tudni, hogy a pamut valóban organikus-e, a termesztők külső felek általi átfogó ellátási lánc-ellenőrzésen mennek keresztül, és csak a tanúsított pamut kerül forgalmazásra. Az ökológiai gyapotfarmok száma gyorsan növekszik, azonban ez világszerte még mindig csak nagyon kis részét teszi ki a gyapottermelésnek.

Újrahasznosított szövetek

Az újrahasznosított szöveteket (bármilyen textíliából származó) hulladék szövetekből készítik. Az összegyűjtött szilárd textilhulladékokat szálakká, majd ismét szövetté dolgozzák fel táskák, ruhadarabok vagy vásznak további újragyártása céljából.

A gyártók többsége kétféle folyamattal dolgozik: fogyasztás előtti hulladék (a gyártásból származó hulladék) és fogyasztás utáni hulladék (összegyűjtött használt textíliák). A folyamat során a színek elkülönítése is megtörténik, hogy a szövet újrafestését a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék.

Fairtrade

A méltányos kereskedelem a nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltérő megközelítés. Kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű termelők számára hivatott a fenntartható fejlődést előmozdítani elsősorban jobb kereskedelmi feltételek biztosításával, valamint a fejlett országokban folyó szemléletformáló kampányokkal. (FINE - Az Alternatív Kereskedelem Nemzetközi Szövetsége)