Fogalomtár

A környezetvédelem, a környezettudatosság magával hoz sok új kifejezést, amit korábban nem ismertünk, de mára fontos, hogy ezek jelentésével tisztában legyünk. Sok a pontatlanul használt szakkifejezés, terméktulajdonság.

A fogalomtárban végig fogjuk venni a leggyakrabban előfordulókat.

Zero waste életmód(ra törekvés)

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Bea Johnson a zero waste életmód nagykövete, legismertebb nemzetközi képviselője.

Könyve, a Zero waste otthon sokunknak adhat segítséget a zero waste életmódra való törekvéseinhez.

Bea könyvében öt lépésben írja le a hulladékmentes életmód alapelveit:

Utasítsd vissza azt, amire nincs szükséged!

Csökkentsd, amire nincs szükséged, és amit nem tudsz visszautasítani!

Használd fel újra, amit nem tudsz visszautasítani vagy csökkenteni!

Hasznosítsd újra (amit nem tudsz visszautasítani, csökkenteni vagy újra felhasználni)!

Komposztáld a maradékot!

A hulladékmentes életmódot elérni, és aszerint élni a mai kor emberének megvalósíthatatlannak tűnhet, és sokak számára az is marad. De hasonlóan a mondáshoz, miszerint a tökéletesség nem érhető el, de törekedni kell rá, kisebb és nagyobb lépésekkel, szokásaink megváltoztatásával, kis odafigyeléssel, önfegyelemmel, gondolkodással, alternatívák keresésével eredményeket érhetünk el saját háztartásunkban. Ha nagyon sokan megtesszük ez, talán van esélyünk, hogy ne fulladjunk bele a saját szemetünkbe világszerte...

PLA - politejsav

Sokszor találkozunk három betűs műanyag megnevezésekkel, amik hasonlóan hangzanak, de hatalmas különbség van közöttük. A PLA kiemelkedik társai közül.A PLA a Polylactic Acid rövidítése, ami magyarul politejsavot jelent. Biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, de növényekből állítják elő, ezért sokkal inkább környezetbarátabb a többi műanyagnál. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből - kukorica, rizs vagy búza - lehet előállítani tejsavas erjesztéssel és polikondenzációval. A PLA maga kristályos szerkezetű, rideg polimer, emiatt gyakran lágyítószert adagolnak hozzá. Egyszer használatos evőeszközt, poharat, tálcát, tálakat, virágcserepeket készítenek leginkább belőle.

Forrás: Wikipédia

Komposztálás

A komposztálódás egy olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer. A lezajló folyamat a biológiai oxidáció, valamint földlakó élőlények tevékenysége, mely a szerves anyagokat lebontja. A komposztálás a levegő oxigénjével történik, aerob folyamat. A komposztálással keletkező anyagok: széndioxid, valamint ásványi sók, melyek trágyaként használhatók. A folyamat során részben humusz is keletkezik.

Komposztnak nevezzük a komposztálásból származó, szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett. Egyébként más szerves anyag bomlási folyamatokban a bomlástermékek hasonló részét szintén humusznak nevezzük.

forrás: Wikipédia

PET, RPET

A hétköznapi szóhasználatban leginkább a "PET palack"-kal találkozhatunk. Ilyen műanyagban árulják a vizet és az üditők nagy részét. A PET a polietilén-tereftalát betűszója. Ez a fajta műanyag az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyag. Vegyjele: (C10H8O4)Környezetkímélési szempontból nagy jelentőségű lehet az RPET megjelenése, ami a PET palackok újrahasznosított változatát jelenti (Recycled-PET).

GOTS - Global Organic Textile Standard

A Global Organic Textile Standard (GOTS) leírása hamarosan magyarul is olvasható.

GOTS standard saját weboldalán angol nyelven megtalálható minden információ.