Minden a bevásárlással kezdődik

Kissé elcsépelt már az a mondás, hogy az egészséges életmód a bevásárlással kezdődik, de szerintem igaz, sőt érvényes a környezettudatosságra is.
 
Gondoljunk csak bele: a bevásárlás során hozzuk meg a legfontosabb döntéseket, mint hogy csoki helyett gyümölcsöt, fehér kenyér helyett tönköly vagy teljes kiőrlésű kenyeret vegyünk, egyszer használatos műanyag zacskók helyett sokszor használható bevásárló zsákba pakoljuk a zöldséget, kérjük-e saját csomagolásba a felvágottat vagy a sajtot a csemegepultnál (ha van rá lehetőség). Ha a konyhában zöldség, gyümölcs, magvak, egészséges alapanyagok találhatóak cukor, csoki, nasi és fagyasztott pizza helyett, akkor ezekből tudunk választani. A napi bevásárlás során meghozott döntések befolyásolják, hogy utána mit eszünk, és hogy mennyire hamar lesz tele otthon a szemetesünk.
 
A legjobb persze, ha igyekszünk minél többször piacon vagy csomagolásmentes boltokban vásárolni, maguktól a termelőktől. Ilyenkor tényleg mindent tudunk a saját zsákunkban, méhviaszos kendőnkben, üvegünkben hazavinni, így tulajdonképpen nem termelünk felesleges szemetet, és biztosak lehetünk abban, hogy friss, jó minőségű termékeket vásároltunk.
 
De mi sem tudunk heti, napi rendszerességgel eljutni ezekre a helyekre, ezért többnyire supermarketekben vásárolunk. De itt sem szabad feladni, mert igenis lehet ügyesen és tudatosan vásárolni, hogy védjük az egészségünket és környezetünket is!
 
A tippjeink a következők:
 
Vigyünk magunkkal saját zsákokat. Mi ebbe tesszük a helyben sütött (nem műanyagba csomagolt!) pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, még a kimérős mandulát, mogyorót is. Előre nem is gondolnánk, de egy-egy vásárlásnál 8-10 különböző méretű és anyagú zsákot simán felhasználunk, úgyhogy készülni kell. Nálunk mindig van egy cekker, amiben a zsákokat visszük (haza úton pedig a pékáruk kerül bele), amikor bevásárolni megyünk, de ha hazafelé szoktál beugrani venni ezt-azt, akkor a táskádba is magaddal vihetsz néhány zsákot, amik igazán kis helyet foglalnak.
 
Mindig legyen a kosarunkban zöldség és gyümölcs! Nekünk tulajdonképpen ezek teszik ki a vásárlási mennyiség kb. felét. Ha van otthon saláta, uborka, paradicsom, alma, banán, körte, narancs, és még sorolhatnánk, akkor könnyebb ezeket is beépíteni az étkezésbe, mint ha csak kakaóscsigát, péksütit és felvágottat találunk a konyhában. Esti filmnézéshez is lehet zellerszárat és répát, esetleg sajtot, almát összevágni, egy kis humusszal vagy joghurtos mártogatóssal csodás alternatívája a chipsnek.
 
Minőség a mennyiség helyett! Meglátásunk szerint a jó minőségű termékekből kevesebb is elegendő. Ha például párizsi helyett ízletes, adalékanyagmentes sonkát fogyasztunk, nem kell három szeletet tenni a reggeli szendvicsbe, hogy észrevegyük benne evés közben. Illetve ami számunkra nagyon pozitív tapasztalat volt, hogy a környezetbarát öblítőből töredékét kell a mosógépbe tenni, hogy ugyanolyan, illatosak legyenek a ruhák. Sokkal gazdaságosabb, mint az óriási flakonokat vásárolni, nem véletlenül lehet csak ekkora kiszerelésben kapni őket…
 
Amivel még mi is küzdünk, azok az olyan előre csomagolt termékek, mint például a tej, egy-egy sajt, bor, fűszerek, üveges olívabogyó. Ezek közül több csomagolását igyekszünk újra használni (kis befőttes üvegek), illetve amit csak lehet, szelektíven gyűjteni.
 
Mindenesetre odafigyeléssel és apró változtatásokkal nekünk is sikerült a napi bevásárlással keletkező rengeteg szemetünket kb. harmadára csökkenteni. Van még hova fejlődni, de úgy gondoljuk, minden lépéssel közelebb vagyunk a célhoz.