Minden a bevásárlással kezdődik #2

Kissé elcsépelt már az a mondás, hogy az egészséges életmód a bevásárlással kezdődik, de szerintem igaz, sőt érvényes a környezettudatosságra is.

Gondoljunk csak bele: a bevásárlás során hozzuk meg a legfontosabb döntéseket, mint hogy csoki helyett gyümölcsöt, fehér kenyér helyett tönköly vagy teljes kiőrlésű kenyeret vegyünk, műanyag zacskók helyett vászonzsákba pakoljuk a zöldséget, kérjük-e saját csomagolásba a felvágottat vagy a sajtot a csemegepultnál. Ha a konyhában zöldség, gyümölcs, magvak, egészséges alapanyagok találhatóak cukor, csoki, nasi és fagyasztott pizza helyett, akkor ezekből tudunk választani. A napi bevásárlás során meghozott döntések befolyásolják, hogy utána mit eszünk, mennyire hamar lesz tele otthon a szemetesünk.

A legjobb persze, ha igyekszünk minél többször piacon vagy csomagolásmentes boltokban vásárolni, maguktól a termelőktől. Ilyenkor tényleg mindent tudunk a saját zsákunkban, méhviaszos kendőnkben, üvegünkben hazavinni, így tulajdonképpen nem termelünk felesleges szemetet, és biztosak lehetünk abban, hogy friss, jó minőségű termékeket vásároltunk.

Én személy szerint azonban nem tudok heti, napi rendszerességgel eljutni ezekre a helyekre, ezért többnyire supermarketekben vásárolok. De itt sem szabad feladni, mert igenis lehet ügyesen és tudatosan vásárolni, hogy védjük az egészségünket és környezetünket is!

Az én tippjeim a következők:

Vigyünk magunkkal vászonzsákokat. Mi ebbe tesszük a helyben sütött (nem műanyagba csomagolt!) pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, még a kimérős mandulát, mogyorót is. Előre nem gondolnánk, de egy-egy vásárlásnál 8-10 különböző méretű és anyagú zsákot simán felhasználunk, úgyhogy készülni kell. Nálam a táskámban mindig van 3-4 db, ha esetleg hazafelé csak gyorsan be kell ugranom a közértbe.

Felvágottat, sajtot saját csomagolásba. Még sajnos nem mindenhol engedik, de az üzletek is egyre rugalmasabbak ilyen tekintetben. A csemege pultnál kérhetjük a kedvenc felvágottunkat és sajtot akár méhviaszos kendőbe, műanyag dobozba, vagy bármilyen újra használható szendvicscsomagoló kis kendőbe. Otthon pedig akár át is tudjuk tenni másik tartóba.

Mindig legyen a kosarunkban zöldség és gyümölcs! Nekünk tulajdonképpen ezek teszik ki általában a vásárlási mennyiség kb. felét. Ha van otthon saláta, uborka, paradicsom, alma, banán, körte, narancs, és még sorolhatnám, akkor könnyebb ezeket is beépíteni az étkezésbe, mint ha csak kakaóscsigát, péksütit és felvágottat találunk a konyhában. Esti tévézéshez is lehet zellerszárat és répát, esetleg sajtot, almát összevágni, egy kis humusszal vagy joghurtos mártogatóssal csodás alternatívája a chipsnek.

Minőség a mennyiség helyett! Az én meglátásom szerint a jó minőségű termékekből kevesebb is elegendő. Ha például párizsi helyett ízletes, adalékanyagmentes sonkát fogyasztunk, nem kell három szeletet tenni a reggeli szendvicsbe, hogy észrevegyük benne evés közben. Illetve ami számomra nagyon pozitív tapasztalat volt, hogy a környezetbarát öblítőből töredékét kell a mosógépbe tenni, hogy ugyanolyan, illatosak legyenek a ruhák. Sokkal gazdaságosabb, mint az óriási flakonokat vásárolni, nem véletlenül lehet csak ekkora kiszerelésben kapni őket…

Amivel még mi is küzdünk, azok az olyan előre csomagolt termékek, mint például a tej, egy-egy sajt, bor, fűszerek, üveges olívabogyó. Ezek közül több csomagolását igyekszünk újra használni (kisüvegek), illetve amit csak lehet, szelektíven gyűjteni.

Mindenesetre odafigyeléssel és apró változtatásokkal nekünk is sikerült a napi bevásárlással keletkező rengeteg szemetünket kb. harmadára csökkenteni. Van még hova fejlődni, de úgy gondolom minden lépéssel közelebb vagyunk a célhoz.