Tudatosság a konyhámban

Az én kedvenc helyiségem a lakásban a konyha. Számomra az alkotás lehetőségét, a finom ételeket, alapanyagokat és az imádott kis eszközeimet juttatja eszembe, a személyes önmegvalósításom helyszíne egy-egy sütés alkalmával. Itt igazán megvalósítható mind a környezet, mind az egészség tudatosság. Kis és nagy változtatásokkal komoly eredmények érhetőek el a mindennapokban.
 
Kezdjük is az alapanyagokkal: arról már volt szó, hogy bevásárlás során igyekszünk odafigyelni, lehetőleg bevásárló zsákokba vásároljuk a zöldséget, gyümölcsöt, dobozban a felvágottat, és olyan termékeket vigyünk haza a boltból, amik az egészségünket szolgálják.
 
A mi szekrényeinkben például cukor, fehér liszt, étolaj nem található. (Egyszer vettünk egy doboz barna kockacukrot, mert a vendégeink kértek a kávéhoz cukrot, de nem tudtunk adni; ez azóta is megvan - nagymama vagy nagypapa kér a kávéba manapság is). Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű vagy kókuszlisztet szoktam használni, speciális mentes liszteket veszek a süteményekhez. Cukor helyett mazsolával, datolyával, banánnal ízesítek, a fűszerek közül előnyben részesítem, például a fahéjat, gyömbért, nyers kakaót, kókuszt. Tény, hogy sokat próbálkozom, kísérletezek… a természetes ízek valójában sokkal változatosabbak és izgalmasabbak, mint az agyon cukrozott, ízfokozott, vásárolt ételek. És a testünknek is sokkal jobbat tesznek.
 
Reggel, időnként, készítek smoothie-t, ebbe szinte mindig kerül banán, alma, kiwi, narancs, grapefruit – ami éppen van otthon, illetve zöldség – főleg római saláta vagy spenót, cékla, répa –, zöldborsó protein, chia mag, szezámmag és lenmag. Kiváló napindító: feltölt vitaminnal és energiával, ráadásul finom is.
 
Esténként salátát vacsorázunk – hozzávalói szintén megtalálhatók a hűtőnkben: saláta, uborka, paradicsom, paprika. Balzsamecet krémmel, tökmagolajjal, extra szűz olíva olajjal még izgalmasabbá tehető az ízük. Párom bruschettát, baguette-et pirít mellé. Imádjuk a sajtokat – a finom falatok ráadásul jól is mutatnak a bambusz vágódeszkákat kínáló tálnak használva. Egy ilyen vacsora elkészítése és tálalása lehet, időigényesebb, mint egy szendvicsé, de megéri, mert így mindig eszünk zöldséget – változatos, vitaminban gazdag az étkezésünk. Egy szépen elkészített és ízlésesen tálalt ételt pedig mindenki nagyobb kedvvel fogyaszt.
 
(Sok férfi magától nem készít ilyen könnyed és egészséges ételeket, mert másmilyen konyhán nevelkedtek, de ha elkészítjük számukra a finomságokat, legtöbbször örömmel elfogyasztják, és egy idő után ők maguk fogják igényelni, és hiányolni, ha nem kapják meg a napi adag salijukat.)
 
Másik nagyon fontos eleme a konyhának maga az eszköztár, amivel élünk. Az ételeknél nekem az egészség a fő szempont, a konyhában lévő eszközök kiválasztásánál és használatánál a környezettudatosságot tartom szem előtt.
 
Tárolásra mi többször használható dobozokat, üveg edényeket, vászon- és műanyag zsákokat használunk. Magok és lisztek tárolására a csatos üvegeket részesítjük előnyben. Nagyon jól zárnak és sokféle méretben kaphatók. A tálak letakarására pedig már nem műanyag vagy alufóliát használunk, hanem szilikon edényfedőket.
 
Ha útközben eszünk valahol, legyen nálunk saját evőeszközkészletünk, szívószálunk! Higiénikusabb is, és elmosható, újrahasználható, nem termelünk vele szemetet.
Szeretjük kipróbálni az újdonságokat, és a konyhánkban nagyon sok lehetőség van a változtatásra, kísérletezésre, ezáltal nap mint nap apró örömet okozunk magunknak, párunknak. Sikerélményünk van, a változatosság gyönyörködtet, ráadásul finom, egészséges, ízlésesen tálalt ételeket és italokat készíthetünk és a környezetünknek sem ártunk.